stilul rustic modern in designul de interior [ rustic romanesc, casa veche romaneasca ]
Stilul rustic este strans legat de traditie si de viata la tara. Arhitectura traditionala, indiferent de tara, presupune folosirea materialelor naturale din zona in care se construieste- lemn, piatra, lut, atat la interior cat si la exterior. Dar fiecare cultura dezvoltat un sistem architectural specific folosind aceste resurse, asa ca stilul rustic actual isi are radacinile in arhitectura populara specifica fiecarei tari. [ rustic romanesc, traditional romanesc ]
ELEMENTE SPECIFICE ARHITECTURII TRADITIONALE
Orice arhitectura populara foloseste materiale de constructie natural sau usor realizabile, folosind resursele locale. La noi s-a folosit lemnul in zonele impadurite, piatra in zonele de munte, lutul si caramida in zonele de campie. Forma acoperisului depinde de zona si clima, dar si de materialul constructiv. In zonele de munte acoperisul este inalt, in general in 4 ape, cu pante abrupte, pentru a permite apei sa se scurga rapid. In zonele de ses acoperisul este mai jos pentru a nu opune rezistenta vantului.
Un element definitoriu pentru arhitectura traditionala este pridvorul sau prispa. Pozitionat mereu pe fatada sudica, pridvorul ste un spatiu semi-inchis, de trecere intre exterior si interior, un loc al comunicarii cu natura si al ospitalitaii specifice romanilor.
Partiul caselor traditionale era in general foarte simplu: se intra in tinda cu vatra, unde se gatea si se manca, iar de acolo in alte doua camera. Una dintre ele era destinata traiului de zi cu zi, iar cealalta era “camera curata”, unde se pastrau zestrele si obiectele de valoare.
Interiorul se remarca prin simplitate- peretii erau varuiti in alb, decorate cu paretare (covor mic, sau bucată de panză țesuta manual, care se pune pe perete, în casele țărănești, în scop decorativ. )sau farfurii de ceramic, iar la geamuri se puneau stergare cusute cu motive traditionale. Mobilierul era in general din lemn, iar unele piese, mai ales in Moldova si Muntenia, decorate cu motive traditionale incrustrate- linia dreaptă, punctele, spirala, dinţii, rozeta, crucea, bradul .
Daca va doriti o casa de vacanta rustica autentica, cea mai “corecta” solutie ar fi sa gasiti o casa veche si sa o reconditionati. Este dificil, dar nu imposibil, de gasit o constructie care sa merite consolidata din punct de vedere structural. Va fi un proces minutios si oarecum costisitor, pentru care cel mai bine ar fi sa apelati la un architect specializat in restaurare, dar armonia si linistea de a locui intr-o casa autentic traditionala vor rascumpara efortul.
In cazul in care doriti o casa noua, dar cu influente din arhitectura romaneasca, iarasi ar trebui sa apelati la un specialist. Va trebui sa aveti mare grija la proportii- casele taranesti aveau dimensiuni reduse si ferestre mici, daca doriti o constructive mai mare ar fi bine sa va inspirati din conacele boieresti cu parter inaltat.
ELEMENTE IMPORTANTE PENTRU UN INTERIOR MODERN CU INFLUENTE RUSTICE
Multi dintre noi isi doresc linistea vietii la tara si confortul locuitului urban. Intr-o locuinta contemporana de inspiratie traditionala le puteti avea pe amandoua. Trebuie doar sa dozati corect elementele traditionale in atmosfera contemporana pentru a obtine un interior cu stil, bazat pe contrastul estetic vechi-nou, traditional-modern.
Pardoseala
Alegeti o pardoseala rustica de tip dusumea, cu lamele late si lungi. Ca textura, aceasta poate fi lemn de brad, pin sau stejar, cu noduri si imperfectiuni care adauga autenticitate. Ca material va sugeram parchetul din lemn masiv sau cel stratificat, al carui strat de uzura este tot din lemn natural.
Plafonul
Grinzile aparente pe plafon sunt de mare efect intr-o amenajare rustica. In cazul in care constructia are structura din lemn, finisati barnele si scandurile si lasati tot plafonul aparent. Daca totusi doriti o amenajare mai stilizata, acoperiti spatiul dintre grinzi si lasati-le doar pee le la vedere. Si nu le lacuiti lucios!
Mobilierul din lemn
Adaugati o nota rustica casei tale prin piese de mobilier din lemn masiv- o masa de dining realizata dintr-o bucata de stejar nefinisat pe margini va adauga caldura unei bucatarii moderne, in linii simple.
Ca masuta de cafea puteti folosi o masa traditionala cu 3 picioare sau o lada de zestre sculptata sau pictata. In dormitor, tablia de pat poate fi realizata dintr- un panou din scanduri baituite.
Scaunele traditionale sculptate vor da un aer primitor diningului. Alaturati-le insa unei mese simple, in linii drepte, pentru a nu incarca vizual spatiul.
Textilele
Tesaturile reprezentau un decor important in locuinta taraneasca. Covoarele traditionale care se gasesc la targurile taranesti au o valoare estetica imensa si pot anima imediat un living sau un dormitor.
Scoarta, cerga, paretarul, stergarul, pot fi si ele elemente de décor- pentru uul dintre peretii unei incaperi sau pentru perne de décor, important este sa le pastrati doar ca accente si sa nu aglomerati spatiul cu decoruri traditionale.
Soba
Vatra era focarul unei case traditionale. Intr-o locuinta moderna aceasta se poate transforma intr-un semineu rustic sau intr-o soba cu plita pentru o bucatarie de dimensiuni mari. Pentru un plus de autenticitate, creati un loc special in constructia semineului sau a sobei pentru lemnele de foc.
GRESELI
Aglomerarea de elemente
Cea mai frecventa greseala in amenajarea unui interior rustic este incercarea de a imita un interior traditional prin aglomerarea de elemente specifice. Incercati sa gasiti accente de mobilier si decoratiuni traditionale pe care sa se evidentieze intr-un interior modern. Nu alaturati un covor romanesc langa o masa rustica din lemn masiv si scaune traditionale sculptate: veti obtine o atmosfera incarcata care frizeaza kitschul.
Aveti grija si cu textilele- fiind foarte bogate in culori si motive, este de ajuns un singur element textile intr-o camera pentru a face trimitere la atmosfera traditionala.
Finisajele false
Aici intra parchetele laminate cu decoruri exagerat patinate si uzate, grinzile decorative din poliuretan ce imita grinzile de lemn si mobilierul din scanduri sau barne lacuit lucios. Autenticitatea este cheia pentru un décor cu stil. Incercati sa gasiti piese de mobilier vechi pe care sa le reconditionati sis a le refolositi. Le puteti chiar schimba destinatia initiala- un scaunel cu trei picioare poate fi folosit ca masuta laterala langa canapea, iar o usa de lemn poate deveni tablie de pat.
Pe langa atmosfera calda si primitoare specifica unui camin armonios, un interior cu influente rustice ofera si avantajul ca nu se demodeaza in timp, pentru ca traditia este atemporala.
Imagini prin pinterest.com, visuell.ro, catoss.com, telegraph.co.uk, joocastudio.ro