Fii ECO! Nu arde resturile vegetale

Nu arde frunzele și iarba uscată! Tot de ce ai nevoie – le ai sub picioare

Не жгите листву! Все нужное – у нас под ногами

În fiecare toamnă îmi pun mâinile în cap când văd toate aceste nenumăratele focuri care mistuie frunzele, iarba și alte resturi organice. Îngrășământul atât de prețios pur și simplu se transformă în fum și scrum (și poluează aerul laolaltă). Nu-mi vine să cred ochilor când văd grămezi de iarbă proaspătă aruncate la gunoi. Și nu încetez să mă mir că oamenii din an în an cumpără la supermarket-uri îngrășăminte chimice.

Totul este conceput atât de simplu și de firesc! Tot de ce avem nevoie pentru a îmbunătăți solul se află chiar sub picioarele noastre. Tot de ce avem nevoie este un mulci. Iarba proaspăt cosită, frunzele căzute, resturile alimentare – iată cheia pentru un sol fertil. Mai mult ca atât, folosind mulciul (în cantități mari) putem recupera chiar și un sol foarte epuizat (aproape ”mort”). Am încercat în practică tot despre ce spun. Am mulcit fără milă tot ce se putea, neobosit și intenționat. Am mulcit an de an, fanatic, încrezut în succes. Am acoperit solul cu straturi de mulci de 30 cm de trei ori pe vară. De-ați vedea câte râme veneau să mănânce aceste delicatese! Și productivitatea solului sporită de acești muncitori mici creștea în fiecare an, și ca rezultat ce roade îmi dau acum arbuștii și pomii fructiferi!

Plantele ce ne apără grădinele
Plantele ce ne apără grădinele

Al doilea îngrășământ pe care-l folosesc activ în grădină este cenușa. Am noroc că sobe avem multe și adesea facem baie rusească și cenușa se acumulează în plus.

Nu-mi plac teoriile. Teoriile oamenilor de știință că cică după fiecare recoltă solul în mod inevitabil se epuizează și în el se produce un deficit de azot, potasiu și fosfor. Nu-mi place sacrul ritual de arătură adâncă de toamnă și de primăvară. ȘTIU din practică, că acoperind pământul cu mulci ridic fertilitatea grădinei. Cu cinci ani în urmă în grădina noastră nu creșteau nici chiar cartofii, ce cartofi, chiar și iarba de-abia creștea. Acum cartoful nici nu încape în palmă, sfecla e indecent de mare, iar cu castraveții nici nu știu ce să mai fac. ȘTIU că primăvara strângând mulciul, voi obține un sol frumos și bogat, fără nici o lopată.

Totul este conceput atât de simplu și de firesc! Tot de ce aveți nevoie pentru un sol fertil se află chiar sub picioarele voastre. Pentru o recoltă nemaipomenit de bogată aveți nevoie doar de mulci. Și, desigur, de dragoste față de pământ.

Не жгите листву! Все нужное – у нас под ногами

Не жгите листву! Все нужное – у нас под ногами

Не жгите листву! Все нужное – у нас под ногами

Не жгите листву! Все нужное – у нас под ногами

Не жгите листву! Все нужное – у нас под ногами

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *