despre #laCOLIBE

A fost o vreme a bunilor și străbunilor noștri, oameni ce prețuiau hora, și se bucurau de traiul simplu, ce puneau la loc de cinste portul popular și omenia, și erau calzi și primitori, și se ajutau între ei. Acelea-s momentele pe care vrem să le rescriem, iar aceia-s oamenii de-i căutăm, cu care să legăm prietenii adevarate bazate pe valori umane corecte, și împreună sa reconstruim vatra satului de odinioară, pe care noi o numim #laCOLIBE.

Noi vrem să vie si să-nvie vremurile de demult, cu joc și joacă-n bătătură, cu zâmbete desculțe de griji și simplitatea d-odinioară, cu copii horind feriți..

Noi, vre-o 11 familii, sătui de frenezia urbană, dorim să renaștem simplitatea și identitatea românească, prin reconstrucția vetrei satului de odinioară, prin portul popular și datina străbună, prin cătunul ce vrem să-l construim. Si pentru ca nu vom putea face ast lucru singur, ca lucrurile faine, se fac cu oamenii, vrem sa creeam o comunitate, ce ne-o dorim aproape de casa cum s-ar spune. ‘La Colibe, o comunitate cu prințipii și tradiții românești’. Aceasta comunitate va avea anumite beneficii pe care le vom enumera specific intr-un capitol separat. In principi, criteriile de a fi un membru fondator sunt simple: esti om simplu si cu bun simt, iti place natura, esti harnic, “ai cei 7 ani de acasă”, ai convingeri familiste, esti serios, ești ceea ce căutăm și iți vom propune noi să devii membru #laCOLIBE pentru comunitatea noastră.

Cum vrem să facem acest lucru ? E simplu, vară de vară, din mai și până în luna lui septembrie, noi, familiile implicate în dezvoltarea acestui cătun, vom organiza lunar, câte o tabără. Noi o bom numi “tabără de implementare” sau ateliere, cu acțiuni specifice descrise pentru fiecare eveniment în parte.

Și pentru că așa îi șade românului bine a fi gazdă, pentru că vii să ne ajuți, nu e nevoie să îți aduci absolut nimic. Ah.. ba da, daca ai un cort, adu-l te rugăm, s-ar putea să avem nevoie. Și mai adu-ți și familia bine-nțeles, și copiii și catelul, voie bună, și chef de viață. De restul ne ocupăm noi, adică de cazare la cort, de cele necesare conviețuirii în situație de dezvoltare, Șura nevoilor găzduiește toaletele și zona de dușuri ecologice, Și tot noi ne vom ocupa de cele d-ale gurii, bine-nțeles, adica de ingrediente, “draga”. Daca nu intelesesei din prima, noi, din partea noastra, vom oferi ingredientele, dar mesele o sa le gatim alaturi cu voi si sub supravegherea lui chef Iulian, unul dintre membrii fondatori ai proiectului “La Colibe”. Apropos, el spune c’ar fi de saga sa avem seri in care sa gatim pe plaja.. Daca ne intrebi si pe noi, da, si noua ni se pare o idee buna. Asa-dar, sa trecem mai departe: vom face ca muzica sa curga pe acorduri de chitara, in jurul focului, capitol tinut in “fraie” de Cristi, tanar fecior, ce va organiza si reorganiza, cum stie el mai bine “Birtul satului”.

Va fi tare fain, veti vedea! V-am spus cumva despre “structura” cătunului? Daca nu, iac-așa de cu seamă, uite cum stă treaba!  La finalul cătunului, vom oferi 3 variante de cazare:

  • Cortul vegetal (gândit ca un umbrar, împletit cu trudă din nuiele, pe care se cațără an de an zorele multicolore, odihnește parte dintre invitații noștri)
  • Bordeiul natural ( cu un colț intim, dedicat, construit din materiale naturale, cu o terasă proprie, baie, un pat matrimonial royal size de 2mx2m, și un hamac gândit eventual pentru copii, bordeiul natural, face trecerea discretă de la #cortulvegetal, la #coliba ecologică,
  • Coliba ecologică. (Colibele vor fi toate la fel, o varianta repetativa, duble, in oglinda, si cu specificatia de a fi multifunctionale, pastrand conceptul bidrectional, de pavilion expozitional)

Piațeta cătunului

colibe pentru cazare: din pamant cum se faceau odinioara, vopsite cu bidineaua cu var, naturale taica, fara “cementuri” sau alte alea chimicale, de ne dau boli. Si toate aceste colibe sa “aive” pridvor si gradinita proprie, acces la o gramada de carti din “biblioteca rurala”, hamacul si soba ta de pamant la care sa poti coace vinete sau cartofi in coaja. Si sa fie toate la indemana, pentru ca de vei vrea, le vei avea toate acolo, in inima catunului, toate dupa pofta fiecaruia

colibe dedicate serviciilor (sunt aidoma ca si cele pentru cazare). Pentru ca nu putem face totul singuri, asa cum ti-am spus si mai devreme, suntem mai multe familii implicate in acest proiect si aceasta comunitate. Fiecare serviciu in parte, va fi mica afacere a unei familii, prin care isi indeplinesc misiunea de gazda. cum stie el mai bine. Fiecare familie, toți împreună, vom avea grijă de urmatoarele colibe:

  • Birtul satului (d’ale lui Bahus)  
    • Licoarea satului (siropuri, sifon si apa plata, gheata, lamaie si menta)
    • Coliba copilăriei
    • Cuptorul satului
    • Locul de joacă (într-un spațiu dedicat de 800 mp, copii primesc locul lor proriu de manifestare)
    • Coliba cu prăjituri (chec și alte prăjituri de casă) 
    • Coliba bunicii (felul 1 si 2, adica mâncarică de casă) & Coliba “La jarul mocnind”(diverse forme rapide de manifestare pe grătar la jar, pentru legume și cărnuri)
    • Coliba cu amintiri (gablonzuri, brățări, foto și alte alea, de să știi că ai fost cu, și pe la noi)
    • Coliba cu biciclete (un fel de “Biciclistul fermier“, unde ai posibilitatea să închiriezi biciclete sau biciclete eletrice ca să poți merge la plajă, la lacuri la pescuit, sau la cetăți)
    • Coliba țăranului (pe viitor)
    • Prichidei în vacanță (programe educaționale pentru copii, pe perioada sejurului)
    • CĂMINUL Cultural(una dintre cele 2 șuri ale cătunului, gândită pentru evenimente în orice manifestare ar fi ele)
o parte din comunitatea #laCOLIBE, în vatră la taifas

Dacă judecata-ți e de-o potrivă cu-a noastră, alătură-ne nouă, pentru a primi pe viitor toate cele cu privire la proiect http://laCOLIBE.ro

Avem nevoie de oameni faini alături de noi, pentru a creea comunitatea ‘La Colibe, o comunitate cu prințipii și tradiții românești’.

Te regăsești? Te așteptăm alături de noi, pe http://www.laColibe.ro

#lacolibe #traditii #vatrasatului #comunitate #altfeldeturism