Case din hârtie reciclată

Case din hârtie reciclată
O companie elvețiană a inventat un model nou de casa prefabricată. Denumite “Universal World Houses“, structurile sunt ușoare, ieftine și făcute din hârtie. Pot fi utilizate aproape oriunde în lume deoarece sunt bine izolate, rezistente la cutremure și ușor de asamblat.

În plus, reprezintă o soluție bună și în ceea ce privește protecția mediului. După cum ne asigură Gerd Niemoller, co-fondator al companiei elvețiene The Wall AG. The Wall AG, care deține brevetul pentru materialul folosit în construcția mini-caselor.

Preţ şi descriere case din hârtie reciclată

Prețul pentru o astfel de casă ecologică de 36 mp și 800 kg nu va depăși 5000 $. Conform producătorului, acest preţ este cu tot cu fundație. Materialul utilizat în contrucţia acestor case este obţinut din hârtie reciclată, apoi îmbibată în răşină. Interiorul panourilor prefabricate se aseamănă unui fagure, un vacuum de aer umplând fiecare unitate. Un model similar se utilizează în construcţia unor produse pentru care greutatea şi rezistenta reprezinta factori importanţi. (precum iahturi de mare viteza şi avioane).
Materialul rezultat este uşor, rezistent şi un bun izolator. În plus, este şi flexibil, deci potrivit pentru construcţii în zone cu risc seismic ridicat.

Case din hârtie reciclată

Conceptul de case din hârtie ecologică are opt paturi de o persoana si de doua, rafturi, o masa si banci. Separat are un spatiu cu dus si toaleta. Designul casei a fost creat de arhitectul Dirk Donath, de la Universitatea Bauhaus din Weimar, impreuna cu agentia germana GTZ, o agentie umanitara de dezvoltare.
Pentru reducerea costurilor de transport si pentru crearea de locuri de munca in tarile tinta, casele nu vor fi livrate deja asamblate. Se vor livra masinile necesare asamblarii impreuna cu materiile prime.

Unul dintre primele cartiere care va fi alcatuit din UWH va fi construit in Zimbabwe cu ajutorul organizatiei umanitare germane World Vision, pentru oamenii care au fugit din calea epidemiei de holera. Nigeria a comandat 2400 de case de hartie, iar tarile din America de Sud sunt, de asemenea, interesate de idee, conform Spiegel.de si Timesonline.co.uk.

Cui se adresează casele din hârtie reciclată

Aceste case din hârtie reciclată pot fi o soluţie şi pentru cei care trăiesc în cartiere de rulote sau pentru cei rămaşi fără casă în urma unui dezastru natural sau chiar în urma actualei crize economice, nu numai pentru mahalalele din lumea a treia cu colibe sărăcăcioase acoperite cu tablă sau pentru taberele de refugiaţi.

Case din hârtie reciclată
Case din hârtie reciclată

Cu toate ca ideea este una foarte buna, costul casei este prea ridicat pentru cei care au cea mai mare nevoie de o astfel de locuinta. Fara ajutorul organizatiilor umanitare si a altor modalitati de sponsorizare, UWH va ramane doar o idee buna si atat. Sau eventual aceasta va fi noua moda pentru cei care vor o casa de vacanta eco-friendly pe terenul lor dintre un lac si o padure.

materiale neconvenţionale –  arhitectură ecologică

Materialele neconvenţionale căutate de omenire sunt diverse: case din pamânt, case din gazon, case din cob, case din baloţi de paie
Au existat și alte încercări de arhitectură ecologică a caselor: aici regăsești alte case din hârtie reciclată

Surse: Spiegel si Timesonline

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *