Case din gazon

Case din gazon: au fost o soluţie constructivă comodă pentru secolul XIX, iar pentru secolul actual, pot fi o soluţie constructivă ecologică pentru o dezvoltare durabilă. Case din gazon au fost soluții ingenioase și la îndemâna oamenilor. Fie că e vorba de case din gazon, din pământ, case din piatră, case din lut (cob), din pet-uri, din hârtie, sau chiar paie, toate aceste variante constructive alternative au apărut în primul rând datorită lipsei materialelor de construcţie la momentul respectiv. Abia mai târziu, abia în secolul XXI, toate aceste materiale, au fost folosite din considerente ecologice sau în unele cazuri din considerente economice. (în vederea reducerii costurilor).

case din gazon – Islenski Baerinn

Pe cât de simple la exterior, pe atât de călduroase și primitoare sunt aceste căsuţe la interior! O arhitectură pe cât de rudimentară, pe atât de benefică pentru habitatul în zone defavorizate. În aceste zone în care climatul este aspru, cu ierni grele și foarte lungi. Raportul plin/gol, este clar în favoarea plinului. Închiderea pe două laturi, diminuează considerabil eventualele pierderi de căldură, ajutând pentru asigurarea unui microclimat favorabil. Organizarea acestora este simplă, organică, cu o cameră centrală, “baðstofa” cum îi spun localnicii: Hai să-i zicem “living-ul” zilelor noastre, în care breselele de meşteri se strângeau, lucrau împreună, mâncau, se năşteau şi eventual mureau.

case din gazon
Parcul Austur Medalholt 1924, muzeul caselor din gazon
case dein gazon
Muzeul caselor din gazon, Islenski Baerinn

 

 

 

 

 

Case verzi, ecologice, care se integrează cu ușurință în sit, aici unde clădirile se contopesc cu natura, unde gazonul este folosit atât ca liant pentru pereții laterali, zidării efectuate din pietre atente alese de la fața locului, de pe sit, cât și ca “termoizolație”. Gazonul, termoizolant natural, este folosit si la nivelul acoperișului. Muzeul Baerinn, din partea de sud a Islandei,  sau “muzeul caselor din gazon”, din parcul Austur-Meðalholt din Flói.  Vizitând acest muzeu poate fi o experiență unică, unde ghizii vă vor prezenta cafeneaua locală. Cafenea în care “Breasla Constructorilor de Case din Gazon” vă vor oferi detalii ajutătoare despre sistemul constructiv al caselor din gazon, întreținerea acestora, lucrări practice, cât și multe alte informații cu privire la casele sustenabile.

Ecoturism – case din gazon

Se încearcă organizarea de workshop-uri și tabere de specializare în acest sistem constructiv. Aceste acțiuni sunt menite să conserve valorile locale, deoarece puținele ferme islandeze rămase sunt condamnate efectului de globalizare. Se încearcă un ecoturism durabil, într-un microclimat care rezistă de începutul secolului XIX. Tabere internaționale sunt cu clară direcție ecologică, fiind organizate cu ajutorul “Universității Islandeze” & “Academia de Artă islandeză”. Direcția ecoturismului poate fi observată foarte clar, prin intenția de conservare a valorilor locale (arhitectura specifică și inedită). Tot odată conservarea valorilor culturale şi sociale prin implicarea breslelor locale încă existente. Implicarea acestor bresle duce la dezvoltarea ecoturismului, şi la menţinerea locurilor de muncă, problemă des întalnită în zonele rurale pe perioda globalizării

case din gazon, Muzeul: Aici

Arhitectură ecologică: case din gazon, case din pământ, case din lut sau cob, case din PET-uri sau chiar case din hârtie 

#lacolibe #acoperișverde #greenroof

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *